پیدایش اولین عطرهای جهان، برای چه زمانیست؟ چه کسانی نخستینبار به فکر ساخت رایحههای خوش افتادند و این هنر از کدام تمدنها آغاز شد و چه کسانی عاشقش شدند؟ این سوالها در ذهن تمام طرفداران عطر مرور میشود. چون عطرها امروزه بخشی جدانشدنی از زندگی انسانها شدهاند؛ از مجالس رسمی گرفته تا استفادههای روزمره. در این مقاله با بانی مگ همراه باشید تا سفری جذاب به دنیای عطرها و شنیدن قصه پیدایش اولین عطرهای جهان یعنی عطر “تاپوتی” (Tapputi) داشته باشیم.
مخترع عطر کیست؟
شواهد تاریخی نشان میدهد که اولین عطرساز معروف، بانویی به نام “تاپوتی” (Tapputi) در حدود ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد در بینالنهرین بوده است. او با استفاده از گلها، روغنها و مواد معطر، نخستین فرمولهای عطرسازی را به ثبت رساند. “تاپوتی” بهنوعی اولین شیمیدان زن در تاریخ نیز شناخته میشود که در آزمایشگاههای باستانی، روشهای تقطیر و تصفیه رایحه را، توسعه داده بود.
اولین و قدیمیترین ادکلن جهان
زمانی که دربارهی اولین و قدیمیترین ادکلن جهان صحبت میکنیم، ماجرا رنگ و بوی متفاوتی میگیرد. ادکلن، فرمی سبک و تازهتر از عطر بود که تحولی در عطرسازی ایجاد کرد. پیدایش اولین عطرهای جهان با رایحههای سنگین طبیعی آغاز شد، اما در قرن ۱۸، جووانی ماریا فارینا با ساخت “ادوکلن” سبکی تازه در دنیای عطر معرفی کرد. این محصول با بوی مرکبات و سبکی منحصر به فرد، در شهر کلن آلمان به شهرت رسید و نامش را از همان شهر گرفت.
داستان ساخت اولین ادکلن دنیا
در دوره مدرن، افرادی مانند فارینا و بعدها برندهای بزرگی در ساخت عطرهای تجاری یا همان ادکلنها، نقش اساسی داشتند. اولین ادکلن رسمی که امروزه میشناسیم، به اوایل قرن ۱۸ میلادی بازمیگردد. این ادکلن توسط یک عطرساز ایتالیایی به نام “جووانی ماریا فارینا” ساخته شد. او ترکیبی تازه و سبک از مرکبات و گلها ارائه داد که نسبت به عطرهای سنگین آن دوران، نوآوری بزرگی به حساب میآمد.
ویژگیهای خاص قدیمیترین عطرهای جهان
عطرهای ابتدایی جهان از مواد طبیعی همچون صمغها، گلها، ادویهها و چوبهای معطر ساخته میشدند. یکی از ویژگیهای بارز این عطرها، ماندگاری بالای رایحه و خلوص ترکیبات بود. در پیدایش اولین عطرهای جهان، هدف اصلی تنها خوشبو کردن بدن نبود بلکه استفادههای مذهبی و درمانی نیز اهمیت بالایی داشت.
کشوری که اولین عطر دنیا را ساخت، بشناسید!
کشورهایی مانند مصر، بینالنهرین (عراق امروزی)، و هند از جمله نخستین مکانهایی هستند که ردپای عطرسازی در آنها دیده میشود. در مصر باستان، عطر نه تنها برای مراسم مذهبی بلکه برای آمادهسازی مردگان جهت سفر به جهان آخرت به کار میرفت. در واقع پیدایش اولین عطرهای جهان ارتباط تنگاتنگی با آیینهای دینی و فرهنگی مردم این سرزمینها داشت.
“ملکه الیزابت مجارستان در سال ۱۳۷۰ میلادی تهیهی ترکیبی سبک از روغنهای معطر و الکل را سفارش داد که امروزه به عنوان اولین «ادو تویلت» جهان شناخته میشود. این محلول به سرعت روی پوست تبخیر میشد و به «آب مجارستان» معروف بود. ” منبع از: beautinow
تاریخچه عطر در ایران و اولین عطر ایرانی
تاریخچه عطر در ایران به هزاران سال پیش بازمیگردد؛ زمانی که رایحههای خوشبو بخش جداییناپذیر زندگی ایرانیان بود. در آیینهای زرتشتی، استفاده از بخورهای خوشبو، نماد پاکیزگی معنوی به شمار میرفت.
اولین عطر ایرانی ترکیبی از اسانسهای گلها، صمغها و مواد طبیعی بود که بیشتر در آیینهای مذهبی و مناسبتهای خاص استفاده میشد.
در طول تاریخ، شهرهای ایرانی بهویژه در دوران صفوی به مراکز مهم تولید عطر و گلاب، تبدیل شدند. هنر گلابگیری که هنوز هم در شهرهایی مثل کاشان رایج است، نمونهای از این تاریخچهی ارزشمند محسوب میشود.
ترکیبات و رایحههای اولیه در عطرسازی ایرانی
اولین عطر ایرانی شامل ترکیبی از گلاب، مشک، عنبر و رایحههای طبیعی گیاهی بود. این ترکیبات خوشبو در کاخهای شاهان هخامنشی و ساسانی کاربرد فراوان داشتند. در عصر صفویه، شهرهایی مانند قمصر کاشان به مرکز تولید گلاب و اسانسهای معطر تبدیل شدند. پیدایش اولین عطرهای جهان بدون در نظر گرفتن تاریخچه عطر در ایران ناقص خواهد بود، چرا که ایرانیان از گذشتههای دور به خوشبو بودن اهمیت خاصی میدادند.
تأثیر فرهنگ ایران بر عطرسازی جهان
فرهنگ ایرانی تأثیر بسزایی در توسعه هنر عطرسازی در خاورمیانه و حتی اروپا گذاشت. بهویژه در دوران طلایی اسلام، دانشمندان ایرانی همچون ابن سینا روش تقطیر گلها برای تهیه اسانس را معرفی کردند؛ روشی که هنوز هم در صنعت عطرسازی مدرن کاربرد دارد.
این مطلب را از دست ندهید: تفاوت عطر سرد و گرم در چیست؟
نقش عطر در آیینها و رسوم ایرانیان قدیم
عطر در ایران باستان نقش مهمی در آیینهای مذهبی، جشنها و حتی مراسم سوگواری ایفا میکرد. استفاده از عطر در خانهها، معابد و مراسم خاص، نشاندهنده اهمیت رایحه خوش در فرهنگ ایرانی بود. این سنت همچنان در بسیاری از مراسم سنتی ایرانی ادامه دارد.
گرانترین و بهترین عطر دنیا
دنیای امروز عطرها، دنیای رقابت برای خلق لوکسترین رایحههاست. برخی از عطرها به دلیل ترکیبات خاص، بستهبندیهای منحصر به فرد یا ارزش هنری فوقالعادهشان، عنوان گرانترین و بهترین عطر دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
عطری مانند (Shumukh) که با طلا، نقره و جواهرات تزئین شده، قیمتی چند میلیوندلاری دارد. این عطرها نه تنها بوی استثنایی دارند، بلکه به عنوان نماد قدرت و شکوه نیز شناخته میشوند. با این حال اگر به پیدایش اولین عطرهای جهان برگردیم، خواهیم دید که اصل عطرسازی برای برانگیختن احساسات پاک و ارتباط با طبیعت بوده است، نه صرفاً نمایش ثروت.
معرفی لوکسترین عطرهای تاریخ
در دنیای امروز، عطر و ادکلنهایی ساخته شدهاند که قیمت آنها به هزاران دلار میرسد. از جمله گرانترین عطرهای دنیا میتوان به “Clive Christian No. 1” و “Shumukh” اشاره کرد. این عطرها از کمیابترین اسانسها و لوکسترین بطریها تهیه میشوند. جالب است که پیدایش اولین عطرهای جهان با موادی کاملاً طبیعی و ساده آغاز شد اما امروزه این صنعت به تجملیترین شکل ممکن رسیده است.
چرا برخی عطرها اینقدر گران هستند؟
ترکیبات کمیاب، فرایندهای تولید پیچیده، طراحی بطریهای هنری و محدود بودن تولید باعث شدهاند که برخی عطرها قیمتهای بسیار بالایی داشته باشند. در واقع، هر چه برگرفته از سنتهای اصیلتر باشد، ارزش معنوی و مادی بیشتری پیدا میکند؛ چیزی که ریشه در پیدایش اولین عطرهای جهان دارد.
جایگاه عطر در مذهبهای مختلف
از ابتدای پیدایش اولین عطرهای جهان، عطر تنها وسیلهای برای زیبایی نبود؛ بلکه نقش معنوی عمیقی داشت. در بسیاری از مذاهب بزرگ جهان، رایحههای خوشبو بخش جداییناپذیر مناسک دینی هستند.
در دین اسلام، خوشبو بودن از سنتهای بسیار پسندیده شمرده میشود. در مسیحیت، از عطرها برای تطهیر و تقدس استفاده میشود. در آیینهای یهودی، بخورهای معطر جایگاه ویژهای در معابد داشتهاند. در آیینهای شرقی مانند بودیسم و هندوئیسم، بخورها و عطرها برای تمرکز ذهن و ایجاد فضاهای معنوی کاربرد دارند.
این اهمیت مذهبی نشان میدهد که از آغاز پیدایش اولین عطرهای جهان، عطر چیزی فراتر از یک کالای لوکس بوده؛ پلی میان زمین و آسمان.
عطر و آیینهای مذهبی در ادیان گوناگون
در بسیاری از ادیان از جمله اسلام، مسیحیت، یهودیت و آیینهای شرقی، عطر جایگاه ویژهای دارد. در اسلام، پیامبر اکرم (ص) استفاده از عطر را بسیار توصیه کردهاند. در مسیحیت، استفاده از کندر و مر در مراسم مذهبی مرسوم است. بررسی پیدایش اولین عطرهای جهان نشان میدهد که عطر از ابتدا بیشتر از یک کالای لوکس، یک عنصر روحانی بوده است.
همچنین عطرها در مراسم مذهبی برای پاکسازی روح، ایجاد آرامش و تقویت ارتباط با خداوند به کار میروند. این کاربرد معنوی نشان میدهد که بشر از هزاران سال پیش تا امروز، رایحههای خوش را وسیلهای برای تعالی روحانی میدانسته است.
سخن آخر
پیدایش اولین عطرهای جهان داستانی از خلاقیت، فرهنگ، مذهب و علم است. از مصر باستان و تمدنهای میانرودان گرفته تا شکوفایی صنعت عطرسازی در ایران و ورود آن به اروپا، عطرها همیشه بخشی جدانشدنی از زندگی بشر بودهاند. امروز هم در هر قطره از عطری که استفاده میکنیم، ردپایی از تاریخ کهن بشریت جاری است.