شاید اگر تا چند سال پیش میخواستید یک گوشی کارآمد داشته باشید و برای خرید موبایل اقدام کنید، باید بدون هیچ چونوچرایی به سراغ گوشیهای پرچمدار میرفتید؛ اما امروزه با پیشرفت سختافزارها و به بازار آمدن گوشیهای میان رده و قاتل پرچمدار، قاعدهی بازی بهکلی عوض شده و میتوان در میان این دسته از گوشیها نیز نیازهای گیمینگ، عکاسی و فیلمبرداری و بسیاری موارد دیگر را جستوجو کرد.
در این مقاله از سری مقالات تخصصی بانی مگ به بررسی تفاوت های بین گوشی های پرچمدار و میانرده ویژگیها، نقاط ضعف و قوت میپردازیم و به این سؤال پاسخ میدهیم که آیا صرف هزینهی بیشتر برای خرید گوشی پرچمدار معقولانه است و اساساً خرید گوشیهای پرچمدار مناسب چه کاربرانی است؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات تا انتها با ما همراه باشید.
تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده
گوشیهای پرچمدار و میان رده از جهات مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند و این تفاوتها میتواند نرمافزاری و یا سختافزاری باشد و هر یک را به گزینهای مناسب برای کاربرانی خاص تبدیل سازد. در ادامه به بررسی عمده تفاوتهای میان این گوشیها میپردازیم.
عملکرد و قدرت پردازش: کدامیک بهتر است؟
زمانی که صحبت از تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده به میان میآید، اولین و مهمترین مورد، تفاوت قدرت پردازشی این دستگاههاست. گوشیهای پرچمدار همواره از قویترین و جدیدترین پردازندهها استفاده میکنند و با بهرهگیری از پردازندههای گرافیکی قدرتمند، میتوانند از پس اجرای سنگینترین برنامهها و بازیها، مالتیتسکینگ، برنامههای ادیت ویدئو و … برآیند؛
از سوی دیگر، گوشیهای میان رده از پردازندههای ارزانتر با هستههای پردازشی ضعیفتر استفاده میکنند و در قیاس با پرچمداران، نمرهی بنچمارک کمتری را دریافت میکنند؛ اما بااینوجود همچنان گوشیهای میان رده میتوانند برنامهها و بازیهای سنگین را بهخوبی اجرا کنند و در کنار آن، پای بسیاری از قابلیتها همچون فیلمبرداری ۴K، پشتیبانی از نمایشگرهای با رزولوشن بالا، ماژول دوربین چندگانه و فناوریهای ارتباطی همچون ۵G، بلوتوث و وایفای نسل جدید را که تا پیشازاین فقط در پرچمداران دیده میشد، به گوشیهای میان رده باز کنند.
بدون شک گوشیهای پرچمدار در توان پردازشی، گوشیهای میان رده را با اختلاف زیادی شکست میدهند؛ اما این اختلاف فاحش برای کاربران عادی که استفادهی سنگینی از گوشی خود ندارند، بههیچعنوان به چشم نخواهد آمد و گوشیهای میان رده نیز همان کارکرد را برای آنها خواهند داشت.
کیفیت ساخت و طراحی: پرچمدار یا میان رده؟
گوشیهای پرچمدار برای اینکه استحکام بالایی داشته باشند و حس لوکس بودن را به کاربر انتقال دهند، همواره از مواد و متریال باکیفیت بهره میبرند و طراحیهای چشمنواز و ارگونومیک دارند. قاب پشتی و فریم دور گوشیهای پرچمدار عمدتاً از فلزاتی همچون آلومینیوم است و در سالهای گذشته، فلز تیتانیوم نیز به مواد تشکیلدهندهی گوشیها راه یافته است.
در برخی دیگر از پرچمداران نیز از شیشههای مقاوم و ضد خش با فناوریهای بهروز همچون گوریلا گلس برای ساخت پنل پشتی استفاده شده است. در نقطهی مقابل، گوشیهای میان رده عمدتاً طراحی قاب و فریم پلاستیکی داشته و فقط در برخی مدلهای گرانقیمتتر همچون A55 میتوان استفاده از فلزات را در فریم گوشی مشاهده کرد. البته همچنان میتوان در میان گوشیهای میان رده نیز مدلهای مقاوم و خوشدست را پیدا کرد.
در طراحی گوشیهای پرچمدار، استانداردهایی همچون IP67 و IP68 رعایت میشود که آنها را در برابر نفوذ ذرات گردوغبار مقاوم میکند و همچنین میتوانند تا ۳۰ دقیقه در عمق ۱٫۵ متری آب فعال بمانند. درحالیکه گوشیهای میان رده از چنین استانداردهایی برخوردار نیستند و یا شاید برخی مدلها در برابر نفوذ گردوغبار و رطوبت و اسپری آب از خود مقاومت نشان دهند.
اینکه ازنظر کیفیت ساخت و طراحی، کدام گوشی برای شما مناسبتر است، بستگی به خواستهها و بودجهی تخصیصی شما برای خرید گوشی دارد. اگر میخواهید بهترین مواد و کیفیت را با زیباترین طراحی ممکنه داشته باشید، خرید گوشی آیفون و یا سایر پرچمداران میتواند نیاز شما را پاسخ بدهد.
اگر میخواهید در کنار داشتن مواد و طراحی باکیفیت، قیمت گوشی نیز مناسب باشد، بهتر است میان ردههای مانند A35 و A55 را انتخاب کنید که قاب فلزی و طراحی زیبایی دارند. اگر هم طراحی گوشی آنچنان برای شما مهم نیست، بهتر است که سایر فاکتورها را برای خرید گوشی در اولویت قرار دهید.
دوربین: آیا گوشیهای پرچمدار همیشه بهترند؟
با عرضهی گوشیهای میان رده با دوربینهایی با سنسور ۱۰۰ و ۲۰۰ مگاپیکسلی، دیگر نمیتوان مقایسهی بین دوربین گوشیهای پرچمدار را محدود به عدد مگاپیکسل سنسور کرد. هرچند که این مقایسه از اساس اشتباه است و مگاپیکسل بالاتر، تضمینکنندهی کیفیت بالاتر تصاویر نیست.
تقریباً همهی گوشیهای پرچمدار و میان ردهی جدید از ماژول دوربین پشتی با سنسورهای چندگانه استفاده میکنند؛ اما آنچه آنها را از هم متمایز میسازد، نوع سنسورهای بهکاررفته در آنهاست.
تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده بدینصورت است که گوشیهای پرچمدار در کنار سنسور اصلی، از سنسور فوق عریض، سنسور تلهفوتو و پریسکوپی برای زوم اپتیکال و سنسورهای سینمایی بهره میبرند و برای سنجش میزان عمق تصویر نیز از سنسورهای تشخیص زمان پرواز (ToF) استفاده میکنند.
افزون بر این، سنسور اصلی گوشیهای پرچمدار، گشودگی دریچهی دیافراگم بزرگتر، پیکسلهای کوچکتر و فناوریهای جدیدتر داشته و با نورگیری بیشتر و همچنین استفاده از توان پردازشی بالاتر گوشی، خروجی تصاویر بسیار باکیفیتی را به کاربران میدهند.
درحالیکه ماژول دوربین گوشیهای میان رده متشکل از سنسور اصلی، سنسور فوق عریض و سنسورهای ماکرو و تشخیص عمق تصویر است که سنسورهای ماکرو و تشخیص عمق نقش دکور را ایفا میکنند و کمتر کاربری سروکارش به آنها میافتد! اما با همهی این تفاسیر، سنسور اصلی بسیاری از گوشیهای میان رده نیز تصاویر خوبی چه در بخش عکاسی و چه در بخش فیلمبرداری به ثبت میرسانند و اگر اصطلاحاً یک شاترباگ و خورهی عکاسی با گوشی موبایل نیستید، دوربین گوشیهای میان رده نیز بهخوبی نیازهای شما را پاسخ میدهد.
به لطف بهکارگیری پردازندهی نسبتاً قوی در گوشیهای میان رده، بسیاری از قابلیتها همچون عکاسی HDR و فیلمبرداری ۴K و سوپراسلوموشن دیگر محدود به گوشیهای پرچمدار نیست و با داشتن یک میان رده نیز میتوان درزمینهی عکاسی و فیلمبرداری به ماجراجویی پرداخت؛ اما در پاسخ به پرسش ابتدای این بخش، باید گفت که بهطورکلی، دوربین گوشیهای پرچمدار همواره از دوربین گوشیهای میان رده بهتر است.
مقایسه RAM و حافظه داخلی
همانگونه که در مقدمهی این مقاله گفته شد، با پیشرفت روزافزون سختافزارها، فاصلهی میان گوشیهای میان رده و پرچمدار کم و کمتر شده است. این موضوع تا جایی پیش رفته که دیگر در بخش حافظهی پردازشی رم و حافظهی داخلی، نمیتوان تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده را چشمگیر دانست. میزان رم ۸، ۱۲ و حتی ۱۶ گیگابایتی، هم در گوشیهای میان رده و هم در گوشیهای پرچمدار به چشم میخورد و در هردوی آنها، فناوریهای مشابه مانند LPDDR5 و LPDDR5X بهکاررفته است.
از نظر حافظهی داخلی نیز مدلهای ۱۲۸، ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی هم در میان گوشیهای پرچمدار و هم گوشیهای میان رده به چشم میخورد؛ شاید تنها تفاوت آنها عرضهی نسخههای ۱ ترابایتی برای پرچمداران که مختص کاربران با استفادههای خاص است باشد. از نظر فناوری بهکاررفته در حافظهی داخلی، گوشیهای میان رده عمدتاً از حافظههای UFS 3.1 استفاده میکنند، درحالیکه فناوری بهکاررفته در حافظهی داخلی گوشیهای پرچمدار UFS 4.0 است که میتواند باعث بالا رفتن نسبی سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در این گوشیها شود.
اگر یک کاربر عادی هستید و از گوشی خود برای گیمینگ سنگین، فیلمبرداریهای حرفهای و امور گرافیکی با پردازش قوی استفاده نمیکنید و نیاز به سرعتبالا برای فراخوانی اطلاعات ندارید، صرف هزینهی بسیار بالاتر برای خرید گوشی پرچمدار نمیتواند تصمیم درستی باشد و میتوانید با یک گوشی میان رده نیز تمامی نیازهای خود را برطرف کنید.
تفاوت در صفحهنمایش
صفحهنمایش ازجمله سختافزارهایی است که تفاوت زیادی را میان گوشیهای پرچمدار و میان رده رقم میزند. گوشیهای پرچمدار همواره از نمایشگرهای باکیفیتتر استفاده میکنند و پنلهایی با فناوری بهروزتر دارند. عمده پنلهایی که در نمایشگر گوشیهای پرچمدار به کار میرود، از نوع داینامیک امولد (Dynamic Amoled) است و شرکتهایی مانند اپل و ایسوس نیز در تولیدات خود از پنلهای LTPO Amoled بهره میگیرند که رنگها در آنها واقعیتر هستند و همچنین کنتراست بسیار بالایی دارند.
نرخ نوسازی نمایشگر گوشیهای پرچمدار معمولاً ۱۲۰ هرتز و بالاتر است که البته این نرخ پویا بوده و میتواند در کاربریهای مختلف از ۱ تا ۱۲۰ هرتز تغییر کند؛ برای مثال زمانی که مشغول خواندن یک متن یا کتاب الکترونیک هستید،
نرخ نوسازی نمایشگر به یک هرتز میرسد تا مصرف انرژی نمایشگر به کمترین میزان کاهش پیدا کند و زمانی که مشغول تماشای فیلم و یا بازی کردن هستید، این عدد به بالاترین میزان خود یعنی ۱۲۰ هرتز میرسد. روشنایی نمایشگر گوشیهای پرچمدار به بیش از ۲۰۰۰ نیت میرسد که میتوانند در شرایط نوری سخت و زیر نور آفتاب بهترین عملکرد را از خود ارائه دهند.
همچنین رزولوشن نمایشگر این گوشیها بیشتر از Full HD بوده و اغلب QHD+ است و تراکم پیکسلی فوقالعادهای را با خود به همراه دارند.
در سمت دیگر گوشیهای میان رده اغلب از پنلهای امولد و سوپر امولد و یا IPS استفاده میکنند؛ نرخ نوسازی آنها میتواند بسته به بازهی قیمتی گوشی، ۶۰، ۹۰ و یا ۱۲۰ هرتز باشد؛ روشنایی مدلهای مختلف گوشیهای میان رده از ۴۰۰ تا ۱۵۰۰ نیت متغیر است و رزولوشن معمول این دسته از گوشیهای Full HD+ است.
برندهی رقابت میان گوشیهای پرچمدار و میان رده از نظر نمایشگر، بدون شک گوشیهای پرچمدار است؛ اما همچنان میتوان با خرید یک گوشی میان رده، از یک صفحهنمایش باکیفیت بهره برد.
طول عمر باتری و شارژ دهی
ظرفیت باتری بهکاررفته در ۹۰ درصد گوشیهای موجود در بازار، چه پرچمدار باشد و چه میان رده، ۵۰۰۰ میلیآمپرساعت است و این عدد به یک استاندارد و مبنا برای باتری گوشیهای موبایل تبدیل شده است. ظرفیت باتری سایر گوشیها نیز کمی بیشتر یا کمتر از این مقدار است و حوالی همین عدد میچرخد. همچنین فناوری بهکاررفته در باتری گوشیها نیز یکسان و از نوع لیتیوم-یونی یا لیتیوم-پلیمری است؛ اما آنچه تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده را از نظر شارژ دهی رقم میزند، سایر سختافزارهای بهکاررفته در آنهاست.
تراشه و نمایشگر بهکاررفته در گوشیهای پرچمدار مصرف انرژی بهینهتری دارند و باعث میشوند تا علیرغم قدرت پردازشی بیشتر و نمایشگر باکیفیتتر و روشنتر، شارژ دهی گوشیهای پرچمدار بهتر از گوشیهای میان رده باشد. با توجه به بالا بودن قیمت باتری گوشی اصلی، مصرف بهینهی باتری میتواند از استهلاک باتری جلوگیری کرده و چرخهی عمر آن را بالا ببرد که از این نظر، گوشیهای پرچمدار گزینهی مناسبتری هستند.
اما از نظر سرعت و توان شارژ، داستان کمی متفاوت است. شرکتهایی همچون سامسونگ و اپل در پرچمداران خود، همچنان از شارژرهای ۴۵ و ۲۲٫۵ واتی استفاده میکنند که فاصلهی زیادی با میان ردههای دیگر شرکتها همچون شیائومی دارند. در حال حاضر بیشتر گوشیهای میان ردهی شیائومی از شارژرهای ۶۷ و ۱۲۰ واتی پشتیبانی میکنند و میتوانند حتی در ۲۵ دقیقه بهطور کامل شارژ شوند.
پس شاید بتوان گفت که گوشیهای میان رده، بهطور خاص میان ردههای شیائومی، از نظر توان و سرعت شارژ، عملکرد بهتری نسبت به پرچمداران دارند و اگر سرعت شارژ برای شما مهم است، قیمت گوشی شیائومی در بخش میان رده، ارزش خرید بالایی را برای تولیدات این شرکت به ارمغان میآورد.
نرمافزار و پشتیبانی
شاید اگر به ۵ سال پیش برگردیم، آرزوی کاربران گوشیهای میان ردهی اندرویدی این بود که سیستمعامل گوشی آنها تنها یک نسل ارتقا یابد! اما در چند سال گذشته، سامسونگ قانون بازی را عوض کرده و با پشتیبانی ۳ و ۴ ساله برای ارائهی نسخهی جدید اندروید و همچنین ارائهی پچهای امنیتی برای یک سال بیشتر، توجه کاربران بیشتری را به سمت گوشیهای میان رده جلب کرده و آنها را به خرید این دست از گوشیها ترغیب کرده است.
دیگر شرکتها نیز برای اینکه از این رقابت عقب نیافتند، میزان پشتیبانی نرمافزاری خود را برای گوشیهای میان رده بیشتر کردهاند. این عدد برای گوشیهای پرچمدار معمولاً یک سال بیشتر است و برای مثال پرچمداران سامسونگ تا ۵ نسل، سیستمعامل اندروید جدید را دریافت میکنند.
البته باید شرکت اپل را در این زمینه یک استثنا دانست؛ چراکه از همان ابتدا، نسخههای iOS جدید را تا چند سال برای گوشیهای خود ارائه میداد. اگر کاربری سنگینی ندارید و میخواهید خیالتان برای چند سال از پشتیبانی نرمافزاری راحت باشد، قیمت گوشی سامسونگ در بخش میان رده بسیار ایدهآل است و میتوانید اقدام به خرید گوشیهای میان ردهی این شرکت کنید.
تفاوت در قیمت و ارزش خرید
قیمت گوشیهای میان رده در تمامی برندها میان ۱۰ تا ۲۵ میلیون تومان است و بسته به سختافزارها و امکانات بهکاررفته در آنها تغییر میکند. درحالیکه قیمت اغلب گوشیهای پرچمدار بیش از ۴۰ میلیون تومان است و در برخی مدلها به بیش از ۱۰۰ میلیون تومان نیز میرسد. ارزش خرید هرکدام از این گوشیها امری نسبی است.
گوشیهای میان رده در برابر امکاناتی که در اختیار کاربر میگذارند، قیمت کمتری داشته و میتوانند برای کاربران عمومی جذابیت بیشتری داشته باشند؛ اما اگر کاربری باشید که پردازشهای سنگین را به گوشی خود تحمیل میکنید، قیمت بالاتر گوشیهای پرچمدار نیز معنا پیدا میکند و ارزش خرید این دسته از گوشیها نیز بالا میرود. بهطورکلی باید ابتدا نیازهای خود را شناخت و سپس اقدام به انتخاب گوشی کرد. پپ
برای مثال صرف هزینهی زیاد برای یک پرچمدار فقط به دلیل داشتن اسپیکرهای باکیفیت نمیتواند انتخاب معقولانهای باشد و در کنار انتخاب یک گوشی میان رده، با توجه به قیمت هدفون و ایرپاد که رقم بالایی نیست، میتوان با خرید یکی از این لوازم جانبی، هم این محدودیت را جبران کرد و هم در هزینهها صرفهجویی کرد.
کدام گوشی برای شما مناسبتر است؟
همانگونه که در سرتاسر مقاله نیز اشاره شد، انتخاب گوشی مناسب از میان گوشیهای پرچمدار و میان رده در ابتدا به نیازهای کاربر و سپس به بودجهی تخصیصی بستگی دارد.
گوشیهای پرچمدار مناسب کاربرانی است که بالاترین توان پردازشی، پیشرفتهترین دوربینها و بهترین نمایشگر را از گوشی خود میخواهند و یا به گوشی خود به چشم یک کنسول گیمینگ نگاه میکنند؛ اما اگر جایی در میان کاربران بالا ندارید، میتوانید با صرفهجویی در هزینههای خود، یک گوشی میان رده خریداری کنید.
همچنین میتوانید در کنار انتخاب یک گوشی میان رده، به خرید لوازم جانبی موبایل همچون هدفون ایرپاد بپردازید و تجربهی کار با گوشی را بیشازپیش لذتبخشتر کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله از بانی مگ، تفاوتهای بین گوشیهای پرچمدار و میان رده را از نظر طراحی، قدرت پردازشی، دوربین، نمایشگر، باتری و شارژ دهی و پشتیبانی نرمافزاری را بهطور کامل بررسی کردیم و تلاش کردیم تا با ارائهی جزییات کامل، شما را برای انتخاب گوشی مناسب راهنمایی کنیم.
در پایان و بهعنوان جمعبندی باید گفت که همواره صرف هزینهی زیاد و داشتن بهترینها، نمیتواند گزینهی درستی باشد و شما میتوانید با خرید یک گوشی میان رده نیز تجربهی کاربری فوقالعادهای داشته باشید.
گوشیهای پرچمدار مناسب آن دسته از کاربرانی است که فشار زیادی را به گوشی خود وارد میکنند و ایجاد لگ در گوشی میتواند کار آنها را مختل کند؛ کاربرانی که با گوشی خود به انجام بازیهای سنگین میپردازند، یا آنهایی که در حوزهی موبایلگرافی فعالیت میکنند و یا گرافیستهایی که باید جزییات را بهطور دقیق و با رنگهای درست در برابر چشمان خود داشته باشند.
/
5
(
1
امتیاز
)